Vad är Funktionsmedicin?
Funktionsmedicin är ett vetenskapsbaserad medicinskt område där man ser på kroppen som en helhet, ett system där allt hänger ihop. Där fokus ligger i att åtgärda de underliggande orsakerna till obalanser, ohälsa och försämrad funktion, istället för att dämpa symtom.
Funktionsmedicin Hur?
Genom att kartlägga vår nuvarande livsstil och arbeta proaktivt med positiva hälsoåtgärder bygger vi ett fundament där vår livsstil ligger till grund för varaktig hälsa. Då kan vi själva påverka vårt mående och minska risken att utveckla ohälsa och kroniska sjukdomar.
Men ibland behövs fler insatser för att nå våra hälsomål.
Då kan vi med hjälp av specifika och moderna hälsotester med precision ta reda på hur just din biokemi ser ut, för att hitta orsaken till dina hälsobesvär och för att kunna individanpassa kosthållning och livsstilsråd. Tester är ett viktigt verktyg där vi kan rikta våra åtgärder för att ge kroppen bättre förutsättningar för läkning och för snabbare resultat.
Med skräddarsydda åtgärder som just din kropp behöver kan vi återfå balans och funktion i kroppens biokemiska system. Friskmedicin helt enkelt!
Viktiga pusselbitar i vår livsstil som bygger vårt fundament för en stark och motståndskraftig kropp.
Kost / Näring:
Med rätt bränsle, som näringstät och oprocessad mat lagad från grunden ger vi kroppen rätt information på cellnivå för att skapa balans och funktion i våra biokemiska system. Där framförallt vår mag och tarmhälsa står i fokus.
Dygnsrytm / Sömn:
Många av kroppens viktiga funktioner styrs av vår dygnsrytm som vakenhet, trötthet, hunger och annan hormonsignalering. Dagsljus är därför avgörande för dessa funktioner och för att få en återhämtande sömn, för det är då hjärnans reparationsprocess gör sig av med toxiska ämnen.
Stress / Återhämtning:
Stress i perioder är inte farligt för oss, om vi får tillräckligt med vila och återhämtning. Att aktivera vårt lugn och ro-system är en nyckel, t ex med andnings och avslappningsövningar. Aktiviteter och hobbys som du gläds åt är också viktiga för att öka ditt stressmotstånd.
Rörelse / Träning:
Vardagsrörelse och styrkebelastande träning skapar en stark och vital kropp och som påverkar många processer i vår kropp bl a vårt cirkulationssystem, samt stärker vår hjärn-, skelett- , hormon- och metabola hälsa positivt. En fysisk stark kropp hjälper dig även att åldras långsammare.
Relationer:
Vi är sociala varelser och vill tillhöra en grupp. Att omge dig med stödjande människor som ger dig energi och gör dig nyfiken på att lära dig nya saker, skapar goda relationer som stödjer vår fysiska och mentala hälsa och vår upplevda lycka.
Mindset / Tacksamhet:
Att öva på tacksamhet kan ge många hälsofördelar, det kan stärka ditt immunförsvar med 50% enligt forskning. Studier visar även på ökad optimism och positiv inställning till livet med bättre humör och mer fysisk aktivitet.
Vi skapar då en kropp med:
-
Mer ork och energi
- Stabilare blodsocker
- En stark mag och tarmhälsa
- Mindre inflammationer
- Hormoner i balans
- Starkare immunförsvar
- Stabiliserande vikt
Vem har nytta av Funktionsmedicin?
- Du som vill få kunskap i hur du kan påverka och ta kontrollen över din hälsa
- Du som vill ta reda på grundorsaken till varför du mår som du gör
- Du som vill förebygga livsstilsrelaterad ohälsa
- Du som vill arbeta långsiktigt för att optimera din hälsa och fysiska prestation
- Du som upplever att du inte fått tillräcklig hjälp från vården med återkommande hälsoproblem
OBS ! More Health rekommenderar dig med hälsoproblem eller akuta symtom att alltid uppsöka läkare för att bedöma din hälsosituation. Livsstilsåtgärder ersätter aldrig utan kompletterar exempelvis läkemedelsförskrivning, rehabiliteringsåtgärder eller andra direktiv från extern expertis.
Hälsoområden som Funktionsmedicin kan adressera:
- IBS och övrig mage / tarmproblematik
- Inflammatoriska tillstånd
- Kronisk trötthet / låg energi
- Kronisk stress
- Autoimmunitet
- Fibromyalgi
- Kognitiva nedsättningar
- Hypo - och hypertyreos
- Eksem och andra hudåkommor
- Allergier / astma
- Hormonella besvär
- Metabol ohälsa som övervikt, högt blodtryck, rubbade blodfetter, åderförkalkning, insulinresistens, diabetes typ 2
Varifrån kommer den Funktions- medicinska modellen?
Den utvecklades i USA i början av 1990 talet , med IFM Institute of Functional Medicine i spetsen. Här i Sverige finns Funktionsmedicinska Institutet som med sina yrkesutbildningar vill sprida kunskap inom det funktionsmedicinska området.
Det finns stor potential att förbättra dessa siffror och förbättra människors hälsa på samhällsnivå genom att sprida kunskapen om hur vi själva kan påverka vår hälsa positivt genom förändrade livsstilsvanor.